Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do stanice Recyklace doputovalo 752 elektrospotřebičů

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 11. 2013 17:40
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Zelenou na kolejích mezi Libercem a Tanvaldem dostala v minulém týdnu ekologická akce Jízda do stanice Recyklace.

Během ní cestující získávali informace, jak správně naložit s již nepotřebnými elektrospotřebiči ze svých domácností a současně využili příležitost se jich i jednoduše zbavit. Do speciálních košů přímo ve vlacích nebo do kontejnerů ve stanicích Liberec, Jablonec nad Nisou, Smržovka, Tanvald, mezi nimiž recyklační vlaky v osmi spojích denně projížděly, jich během pěti pracovních dnů nanosili a tak poslali k recyklaci celkem 752.

Ačkoliv se mezi nimi objevily i spotřebiče větších rozměrů, nejčastěji lidé přinášeli ty drobnější -  varné konvice, fény, toustovače, žehličky…  „Věříme, že Jízda do stanice Recyklace významně přispěla k lepšímu pochopení významu recyklace a pomohla rozšířit základní myšlenku projektu, tedy to, že elektrospotřebiče nepatří do popelnice ani do přírody, ale do sběrného dvora nebo do prodejen elektra,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINU s poukazem na to, že podle průzkumů u nás, ať již z neznalosti či pouhé pohodlnosti, bohužel stále končí více než jedna třetina malých spotřebičů v běžném odpadu. Materiály obsažené v elektrospotřebičích lze až z 90 procent znovu využít. Tím se ušetří nejen primární suroviny, ale i energie potřebná k jejich vytěžení.

Za přinesený starý spotřebič obdrželo prvních 300 cestujících dárek, všichni pak los s šancí vyhrát spotřebič nový v hodnotě 1000 korun. O pěti šťastných výhercích rozhodlo pondělní losování na Úřadu Libereckého kraje, kde si také mohou výhru vyzvednout.

Netradiční ekologická kampaň Jízda do stanice Recyklace, na jejíž realizaci se spolupodílel Liberecký kraj a České dráhy, a.s., je nejnovějším z projektů společnosti ELEKTROWIN cílících na co největší informovanost široké veřejnosti kam nepotřebné elektrospotřebiče správně odložit a jak přínosná je jejich recyklace. Zaměřit se v kampani právě na cestující shledal ELEKTROWIN jako ideální příležitost oslovit všechny věkové kategorie, neboť vlaky jezdí lidé všech generací. 

„Projekt nás zaujal, a rádi jsme ho podpořili. Navíc mě osobně překvapilo množství spotřebičů, které lidé odevzdali při akci k recyklaci,“ řekl Josef Jadrný, náměstek hejtmana Libereckého kraje. „Podobné akce budeme i nadále podporovat, rozhodně splnila svůj účel a oslovila řadu lidí“ dodává.

Pro zajímavost – v loňském roce obyvatelé  Libereckého kraje předali prostřednictvím  ELEKTROWINu k recyklaci celkem 1345 tun elektroodpadu a ve srovnání s ostatními kraji republiky jej tak zařadili na deváté místo. V přepočtu na jednotlivce to znamená, že každý občan odevzdal 3,07 kilo elektrospotřebičů, což však řadí Liberecký region na krásné druhé místo za Královéhradecký kraj s 3,47 kilogramy na osobu.

Pro bližší informace, prosím, kontaktujte:

Táňa Pokorná, ELEKTROWIN, tel: 731 492 677, e-mail: tana.pokorna@elektrowin.cz

Josef Jadrný, Liberecký kraj, tel: 485 226 485, e-mail: josef.jadrny@kraj-lbc.cz

Jindřich Berounský, České dráhy, tel: 724 255 200, e-mail: Berounsky@kcod.cd.cz

Květa Hrubešová, Omne bonum, tel: 602 290 243, e-mail: hrubesova@omnebonum.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky