Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak se stát znovu Čechem aneb Císařský patent z roku 1832 je stále živý!

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 06. 2013 17:54

Sdílet článek

Zjišťování a potvrzování československého a českého státního občanství na základě žádostí došlých z různých států světa na správní odbor Krajského úřadu Libereckého kraje je jednou z hlavních pracovních náplní pracovníků oddělení matrik a státního občanství libereckého krajského úřadu.

 

„Například nyní máme požádáno a provádíme rozsáhlé šetření a zjišťování státního občanství žijícího žadatele, který se narodil v roce 1913 v Brazílii. Jeho tatínek odcestoval jako dítě se svými rodiči z jejich tehdejšího bydliště z Liberce – Karlinek, jako součásti tehdejšího Rakousko-Uherska,“ uvádí pro zajímavost Jaroslava Ježková, vedoucí oddělení.

 

„S historickým vývojem Rakouska-Uherska a později vzniklého Československa a jejich sociální a ekonomickou situací šla ruku v ruce také velká migrace rakouských a později československých státních občanů do celého světa. Například celá řada rodin z oblasti Jizerských hor odjela na konci 19. století do Brazílie s vidinou lepší budoucnosti. Ačkoli od emigrace těchto obyvatel uplynulo již 140 let, stále se považují za Čechy a jejich potomci také. Proto si právě oni podávají u krajského úřadu žádosti o vydání potvrzení, zda se jejich předci ke vniku Československé republiky v roce 1918 stali také jejími občany, ačkoli v té době v naprosté většině případů již žili mimo její nově vzniklé území. Potomci těchto osob však žijí v naději, že by snad i oni mohli dnes mít státní občanství České republiky po těchto svých předcích,“ doplňuje metodička státního občanství a matrik  Alena Pohlová.

 

V případě takovýchto žádostí musí pracovníci našeho oddělení matrik a státního občanství pracovat s právními předpisy platnými v okamžiku vzniku státního občanství. Neboť je základním pravidlem, že při posuzování, zda se fyzická osoba stala československým nebo českým občanem, se postupuje podle předpisů platných v době, kdy mělo dojít k nabytí nebo pozbytí jejího státního občanství. V případě zmiňované Brazílie tak dokonce pracujeme s tzv. Vystěhovaleckým patentem, tedy Císařským patentem č. 2557 ze dne 24. 3. 1832! K vyřešení otázky, zda se osoba ke vzniku Československé republiky stala jejím občanem, je nezbytné určit, jestli v okamžiku zániku Rakousko-Uherského mocnářství byla občanem rakouským.  Vystěhováním se z území Rakouska–Uherska se totiž rakouské stání občanství podle Vystěhovaleckého patentu pozbývalo, a pokud při rozsáhlém státoobčanském šetření v archivech celé České republiky není prokázáno, že takové osoby o zachování rakouského státního občanství požádaly, zanikal tím tak nárok na vznik československého státního občanství a tím i naděje jejich dnes žijících potomků, že by snad i oni mohli být českými občany.

 

Je zvláštním pocitem, když před námi na pracovním stole leží cestovní pas z roku 1877 pro osobu narozenou v roce 1843 a její manželku a děti určený pro cestu do Brazílie. Dále pak seznam pasažérů lodi plující do Brazílie s přesným datem odjezdu z Hamburku do Sao Paula, kterou cestoval právě člověk, po kterém pátráte a byl tehdy dvouletým batoletem. Přirozeně začnete přemýšlet, jak se asi tehdy cestovalo. I toto se dá dopátrat… A pro lepší představu: cesta lodí trvala 82 dní. Údaj pro dopátrání státního občanství nepodstatný, nicméně zajímavý,“ uvádí pracovnice odd. matrik a státního občanství Věra Čermáková.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky