Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lesy ČR rozšiřují populace pstruha obecného v Jizerských horách

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 07. 2013 09:31
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Lesy ČR se v rámci svých aktivit zaměřují také na ochranu celé řady ohrožených živočichů. V Jizerských horách, v Libereckém kraji, například již šest let podporují v povodí řek Smědé a Olešky vysazováním plůdku rozvoj populací pstruha obecného potočního. Letos na jaře došlo k vysazení dalších deseti tisíc kusů plůdku pstruha do tří levostranných přítoků Sloupského potoka a do toků Malého Sloupského potoka a Holubího potoka v okolí města Hejnice. Plůdek se podařilo vysadit na přibližně pěti kilometrech jmenovaných vodních toků. Vytipované úseky se nacházejí především v horních částech toků, které nejsou součástí vyhlášených rybářských revírů. Na projektu Lesy ČR spolupracují se Správou CHKO Jizerské Hory

 

Plůdek pstruha se podařilo odchovat v dobré kvalitě v líhni Českého rybářského svazu - místní organizaci ve Frýdlantu. Generační ryby pocházely z místní populace pstruha obecného potočního, z odlovu provedeného v roce 2012. Došlo k němu na vodních tocích v povodí říčky Smědé.

 

Lesy ČR, Správa vodních toků - oblast povodí Labe, počítají společně se spolupracujícími organizacemi s pokračováním podpory populací pstruhů i v příštích letech a to i na dalších vhodných tocích, kde se pstruh obecný potoční vyskytuje v původní formě. Lesy ČR současně již několik let podobně podporují také populace střevle potoční.

 

Tyto aktivity jsou financovány z „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u Lesů České republiky“, který slouží například k financování obnovy a údržby turistických cest a stezek, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek a mnoha dalších veřejně prospěšných aktivit v lesích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky