Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Herečka Zdeňka Žádníková Volencová přečte studentům na Jeronýmovce z čítanky příběhy lidí postižených totalitou

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 12. 2013 14:40
  • Školství

Sdílet článek

Období nesvobody přibližuje studentům 
čítanka 
proti
totalitěnazvaná Abychom nezapomněli.V úterý 17. prosince v 10 hodin přečte některé příběhy z této čítanky studentům Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Liberci herečka Zdeňka Žádníková Volencová. Spolu s ní se představí Karel Brázda, člen Konfederace politických vězňů ČR z Liberce, který byl v únoru 1955 zatčen a odsouzen za velezradu na 15 let, z nichž si "odseděl" ve vězení téměř 11. Propuštěn byl v roce 1965.

Akci uvede Jan Formánek, starosta Spolku českých právníků Všehrd. 

Ilustrovaná sbírka 30 pozoruhodných životních příběhů lidí postižených totalitou ze 16 evropských zemí, obsahující fotografie a faksimile dokumentů, bude mít v Liberci premiéru, neboť české vydání vyšlo teprve v září letošního roku. Čítanku vydala Platforma evropské paměti a svědomí, nadace Konrad-Adenauer-Stiftung vydala Platforma evropské paměti a svědomí a Konrad-Adenauer-Stiftung s podporou Evropského institutu odkazu šoa a ve spolupráci se Spolkem českých právníků Všehrd a pod
záštitou
Ministerstva
školství,
mládeže
a
tělovýchovy
ČR.


Celý projekt vede vnučka Jaroslava Heyrovského Neela Winkelmann – Heyrovská. Čítanku
doprovází
soubor
krátkých
dokumentárních
filmů
o
obětech
totalit.


Platforma pořádá v měsících říjen – prosinec 2013 sérii představení čítanky na středních školách v krajích ČR a každé navštívené škole věnuje sadu čítanek pro studenty.

 Více na: (http://www.memoryandconscience.eu/book-version/mezinarodni-citanka-abychom-nezapomneli-vypoved-o-totalite-v-evrope/).

Zdeňka Žádníková Volencová se narodila 25. 10. 1974 v Ústí nad Orlicí a vyrůstala v České Třebové.
Po maturitě na gymnáziu vystudovala katedru loutkového a alternativního herectví na DAMU. Od roku 1996 je členkou souboru Dejvického divadla, Její první televizní vystoupení bylo po boku Kláry Issové a Lukáše Vaculíka v seriálu Lékárníkovic holka (1996). Také se objevila na televizních obrazovkách, například v pohádce O zlé a dobré vodě (1997) nebo Kašpárkovy rolničky (1999). Popularitu jí přinesla role Ivany Kučerové-Hruškové v seriálu Rodinná pouta (2004) a Velmi křehké vztahy.
Má 4 děti - dcery Andrea (11), Jana (7), Zuzana (2), a syna Jirku (4 měsíce).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky