Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na motivační a prospěchová stipendia žákům řemeslných oborů středních škol dá kraj o 300 tisíc Kč více

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 01. 2015 17:04
  • Školství

Sdílet článek

Střední školy zapojené ve stipendijním programu Libereckého kraje získají na stipendia žáků v roce 2015 o tři sta tisíc korun více než v roce předchozím, tak rozhodlo Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém zasedání 27. ledna 2015.

Celkem 2,3 milionů korun si rozdělí devět středních škol zřizovaných Libereckým krajem na výplaty motivačních a prospěchových stipendií v letošním roce pro žáky 13 podporovaných řemeslných oborů. Nejvyšší podíl z částky, celých 490.000 Kč, obdrží Střední škola strojní, stavební a dopravní v Liberci, která nabízí vzdělání v sedmi oborech zařazených v programu.

„Nárůst finančních prostředků vyčleněných na potřeby stipendijního programu je jednak spojen s vyšším počtem žáků, kteří dosahují na stipendijní příspěvky, a také se zařazením oboru Obráběč kovů, který bude zařazen do programu od školního roku 2015/2016. Stipendijní program funguje a přináší výsledky, kdy se nám každoročně alespoň daří zachovat stejný počet žáků v řemeslných oborech,“ zdůrazňuje Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Stipendijní program je jedním z aktivních nástrojů Libereckého kraje na podporu odborného vzdělávání. Byl spuštěn na začátku školního roku 2010/2011. Zaměřuje se na obory, které jsou poptávány na trhu práce, přesto ale o studium žáci nejeví velký zájem. Jeho cílem je zabránit klesajícímu zájmu žáků o řemeslné profese a snaha alespoň zachovat stávající počet žáků, kteří každoročně nastupují studium „učňovských“ oborů. Aktuálně podporuje žáky ve 13 oborech – Elektrikář, Elektrikář-silnoproud, Instalatér, Jemný mechanik, Klempíř, Malíř a lakýrník, Nástrojař, Obráběč kovů, Řezník a uzenář, Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla, Strojní mechanik, Tesař a Zedník.

V letošním školním roce nastoupilo do prvních ročníků oborů zařazených do programu 346 žáků z celkového počtu 4 412 žáků, kteří nastoupili vzdělávání v denní formě studia. Nejlepšího výsledku dosáhl program ve školním roce 2013/2014, kdy do podporovaných oborů nastoupilo 367 žáků.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky