Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Oslavy Dne země budou i pod kopcem Tlustec ve Velkém Valtinově

15. 04. 2013

 

Do Velkého Valtinova se po delší pauze v sobotu 20. dubna ve 13 hodin opět vrátí oslavy Dne Země.

Akce se uskuteční na fotbalovém hřišti TJ Slavoj, v centru Valtinova nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého. V  minulosti byly hodně spojené s protesty proti těžbě čediče na Tlustci, letos má ale dokumentovat, že uranem a těžbou postižená oblast má už šanci přece jen vzkvétat a být zajímavá i pro turisty.

Sdružení na záchranu kopce Tlustec a obce Velký Valtinov a Jablonné v Podještědí se spojili při přípravě oslav s místními občanskými i neziskovými organizacemi a drobnými podnikateli z celého regionu a pod záštitou hejtmana LK Martina Půty chtějí ukázati novou tvář života pod Tlustcem a okolí.

Od 13 hodin jsou na programu, kterého se zúčastní i hejtmana a krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, například triková jízda na koni, tvořivé dílny, naučné soutěže na téma Jak nakládat s odpady nebo ukázka zásahu hasičů. Chybět nebude vystoupení dětí z DD Krompach. Ke koupi budou regionální potravinové produkty nebo výrobky tradičních řemesel. Vyvrcholením akce bude od 18. 30 hodin hudební vystoupení známého písničkáře Václava Koubka.

Myšlenku Dne Země - obnovení principů harmonického sepětí člověka a přírody, připomene výstup na úpatí kopce Tlustec k tzv. Vavrouškově mohyle, který začne v 16 hodin. Mohyla je věnovaná památce prvního polistopadového ministra životního prostředí a zakladatele Společnosti pro trvale udržitelný život Josefa Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 2005 v západních Tatrách. Připravena bude i malá výstava, která ukáže život na Tlustci, jehož východní svahy by údajně mělo ministerstvo životního prostředí vyhlásit chráněným území. Krajský úřad LK však o tomto kroku nic neví.


Telefon: 485226302
Mobil: 739541588

ul

Sklizeň ovoce v Libereckém kraji (v t)
Sklizeň zeleniny v Libereckém kraji (v t)